A gyors ránctalanítás egyik közkedvelt módszere a BOTOX kezelés. A kezelés alkalmas a mély mimikai ráncok eltűntetésére, így hatékonyan kezelhetjük a szemöldökök közötti ráncokat (a glabella), a homlokráncokat, és a szarkalábakat.

A természetben is előforduló Botulinum A toxin a mimikai izmok mozgásának gátlásával fejti ki ránctalanító hatását az arcon. A BOTOX kezelés alkalmas a hónalji, tenyéri és talpi hyperhidrosis (fokozott verejtékezés) átmeneti megszüntetésére is.

Mi is a BOTOX?

A botulinumtoxin egy anaerob baktérium, a Clostridium botulinum toxinja, amely a neuromuscularis junkció (idegvégződés-izom egység) kolinerg neuronjait blokkolja, gátolja az acetil-kolin felszabadulást, mely az izmokban átmenetileg gátolja az ingerület átvitelt. Ezzel ellazítja a ráncokat okozó izmokat, így nem tudják a felettük levő bőrt „összegyűrni”, vagyis ráncokat képezni. A gyakorlati orvoslásban 1977 óta használják szemészeti indikációval (kancsalság), 1987 óta a ránctalanításra is használják. A botulinumtoxinnak 7 típusa van, melyek között az acetil-kolin gátlás mértékében van különbség. A botulinumtoxin A szerotípusa használatos az orvos-esztétikai beavatkozások során.

 

Mely ráncok esetén alkalmazható a BOTOX kezelés?

A BOTOX kezelés elsősorban a mimikai ráncok (dinamikus ráncok), vagyis az arcizmok által okozott mély ráncok esetében eredményes. Ezek a következők: a szem környéki szarkalábak, a szemöldökök közötti függőleges ráncok (az ún. „haragos” ráncok), a homlokráncok.

 

Hogyan történik a BOTOX kezelés?

A kezelés során szigorú előírásoknak megfelelően, a ráncok kialakulásában szerepet játszó mimikai izmokba juttatunk fecskendő segítségével megfelelő mennyiségű, higított botulinumtoxint. A BOTOX kezelés hatására a kezelt izmok ellazulnak, a ráncok kb. 2-3 nappal a kezelést követően kisimulnak.

 

Mennyit időt vesz igénybe egy BOTOX kezelés?

A kezelés kb. 15-20 percig tart, egy évben többször megismételhető.

 

Milyen eredményt várhat a ráncok esetén végzett BOTOX kezelés után?

Hatása 2-5 nap után kezdődik, 10-14 nap alatt teljesedik ki. Csaknem teljesen megszüntethetők a felületesebb ráncok, a mélyebbek pedig látványosan felszínesebbé válnak. Az arc fiatalosabb, pihentebb lesz, eltűnik a mérges vagy a szomorú tekintet. A BOTOX kezelés csak a kezelt izmok aktivitását csökkenti, vagyis a természetes mimikához szükséges izmok működése megmarad. Továbbra is tudja majd érzékeltetni környezetében az érzéseit (nem lesz „lárva”arc) miközben mosolyog, vagy mérgelődik.

 

Mit kell tennie ráncok esetén végzett BOTOX kezelés után?

-A kezelt területek mimikai izmait a beavatkozás utáni 2 órában intenzíven használja, hogy az izmok a botulinumtoxint felvegyék.

-A beavatkozást követő 3-4 órában a fejét tartsa függőlegesen, kerülje a fekvést, a lehajlást, a szoláriumozást, a napozást.

-A terület erős dörzsölését 12 óráig, míg a kezelt terület szem felé történő masszírozását 48 óráig kerülnie kell.

-Ne végeztessen kozmetikai kezelést 2 napig. Ezekkel ugyanis a botulinumtoxin más, kezelni nem kívánt területekre kerülhet.

 

Mennyi ideig tart a ráncok esetén végzett BOTOX kezelés hatása?

Kb. 3-4 hónapig tart a ránctalanság.

 

Milyen mellékhatások alakulhatnak ki a BOTOX kezelés után?

Közvetlenül a kezelés után a szúrások helyén bőrpír és enyhe duzzanat alakulhat ki. Ritkán előfordulhat 1-2 napig tartó fejfájás, a közeli izmok gyengesége (pl. a felső szemhéjnál ptosis, szemhéjlógás), ekkor meg kell várni, amíg spontán visszatér az izomműködés. A szúrás miatt bevérzés megelőzésére vérhígítók szedését fel kell függeszteni a beavatkozás előtt.

 

A BOTOK kezelés biztonságos-e?

A több évtizedes alkalmazása alatt összegyűlt adatok szerint az éveken át folytatott kezelés biztonságos. Pontos adagolás esetén a botulinumtoxin káros hatás visszamaradása nélkül, teljesen lebomlik, helyreáll az izom-ideg közötti ingerület átvitel, így az izomzat újra képes összehúzódni. Mellékhatás ritkán alakul ki, azok enyhék és teljesen megszűnnek.

 

Milyen gyakran ismételhető a BOTOX kezelés?

Két BOTOX kezelés között legalább 3 hónapnak kell eltelnie. Minél többször történik BOTOX kezelés, annál tovább tart a hatása, az eredmény kiváltásához szükséges botulinumtoxin mennyisége is egyre kevesebb lesz.

 

Mikor nem lehet elvégezni ráncok esetén a BOTOX kezelést?

  • allergia a botulinumtoxinra, vagy az injekció bármely egyéb összetevőjére (pl. humán szérum albumin)
  • helyi bőrgyulladás
  • neuromuscularis betegség: Myasthenia gravis, Eaton Lamber syndroma
  • terhesség, ill. szoptatás
  • botolinumtoxin adása nem ajánlott 18 év alatt és 65 év felett
Image

Dr. Vas Krisztina

Bőrgyógyász szakorvos

2004-től 2010-ig a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán végeztem tanulmányaimat. 2010-ben summa cum laude minősítéssel diplomáztam. Tanulmányaim során világossá vált számomra, hogy a sürgősségi betegellátás elengedhetetlen az orvosi működéshez, ezért az egyetemi éveim alatt elvégeztem a mentőtiszti képzést. Végzésem után mentőtisztként és központi orvosi ügyeleten is dolgoztam. 2010-2012 között a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai klinika laboratóriumában végeztem pikkelysömör betegséggel kapcsolatos kutatómunkát
Részletek

2012-től a klinikán elkezdtem a bőrgyógyászati szakképzést. Kitűnő szakemberek által vezetett nagy betegforgalmú osztályokon és szakambulanciákon végzett munkám során jó alapokat szereztem. A szakmai fejlődésemhez hozzájárult a számos bőrgyógyászati konferencián és továbbképzésen való részvétel. Több alkalommal tartottam magam is előadást. 

2017-ben kiváló minősítéssel tettem le a bőrgyógyászati szakvizsgát. Fő érdeklődési területeim az allergológia, autoimmunológiai betegségek, haj-, fejbőr betegségek valamint az esztétikai beavatkozások. 2012-től lehetőségem nyílt a DoctorHairClinic magánklinikán,egy kiváló szakembertől elsajátítani a FUE technikával történő hajbeültetést. Ezzel a műtéti eljárással segíteni tudok azoknak az alopeciás betegeknek is, akiknek tartós hajvesztésének helyreállítására már nem áll rendelkezésre bőrgyógyászati kezelési mód.  

Munkám során olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy módom nyílt különféle orvosi lézerekkel történő esztétikai beavatkozások megtanulására. Műtét utáni lézeres hegkezelésből, alakformálásból és stria kezelésből a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai klinikán vizsgálatokat végeztem, eredményeink publikálásra is kerültek. Ezen vizsgálatokkal kapcsolatosan PhD tudományos fokozatom megszerzése folyamatban van.

Mindig is nagy érdeklődéssel és figyelemmel végeztem az orvos-esztétikai kezeléseket, mivel ezeket kicsit művészetnek is gondolom. Véleményem szerint csak akkor lehet jól végezni az esztétikai orvoslást, ha tisztában vagyunk a klasszikus bőrgyógyászattal, és ez fordítva is igaz. 2018-ban lehetőségem adódott, hogy az elsajátított bőrgyógyászati tudásomat kamatoztassam illetve a kozmetológiai ismereteimet bővítsem a DermaMedical Bőrgyógyászati és Orvos-Esztétikai Központban.

A bőrgyógyászat az egyik legdinamikusabban fejlődő orvostudomány, ezért nagyon fontosnak tartom a folyamatos tanulást és fejlődést, melyeket biztosítanak a belföldi és nemzetközi konferenciák illetve számos szaklap.

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet fordítunk az egészségünk védelmére valamint a harmonikus, ápolt megjelenésünkre. Munkám során igyekszem a legjobb tudásom szerint a leghatékonyabb kezeléseket nyújtani Pácienseimnek.

Rendelési idő

Előzetes bejelentkezés minden esetben szükséges!

Hétfő: zárva

Kedd: 9:00 - 17:00

Szerda:  9:00 - 17:00

Csütörtök: 12:00 – 18:00

Péntek: 9:00 – 16:00

Kérjen időpontot

Hívjon Minket

06 20 284 51 84

DermaMedical

Kérjen időpontot

Rólunk mondták

Image