A hyperhidrosis hátterében genetikai hajlam, stressz, pajzsmirigy túlműködés, menopauza, cukorbetegség és elhízás állhat.  Ahol nincs nyilvánvaló egészségügyi oka a súlyos izzadásnak, azt nevezik primer hyperhidrosisnak. Az elsődleges hyperhidrosis általában gyermekkorban, illetve serdülőkorban kezdődik, és az egész életet végigkíséri. Egy vagy akár több területet is érinthet, különösen a hónalj, a láb, a kéz vagy az arc izzadása gyakori. Felnőttkorban hirtelen jelentkező, nagyfokú verejtékezés esetén alapos kivizsgálás szükséges rosszindulatú daganatok kizárása céljából.

 

Hogyan hat a hónalji hyperhidrosis esetén a BOTOX?

A botulinumtoxin kiválóan alkalmazható a hyperhidrosis, azaz a túlzott izzadás tüneteinek kezelésére is. Az apró tűszúrásokkal beadott botulinumtoxin azon idegi impulzusokat gátolja, melyek a verejtékmirigyeket stimulálják, és ezzel megakadályozzák a verejték termelődését.

 

Hogyan történik a BOTOX kezelés?

A kezelés során szigorú előírásoknak megfelelően higított botulinumtoxint juttatunk fecskendő segítségével az előzetesen kijelölt hónaljak területére.

 

Mennyit időt vesz igénybe egy BOTOX kezelés?

A kezelés kb. 45 percig tart hónaljak esetében, egy évben többször megismételhető a kezelés.

Milyen eredményt várhat a hónalji fokozott verejtékezés esetén?

Hatása 2-3 nap után kezdődik. Csaknem teljesen megszüntethetők, vagy patológiás (kóros) izzadás esetén normális mértékűre csökkenthető az izzadás.

 

Mit kell tennie hónalji fokozott verejtékezés esetén végzett BOTOX kezelés után?

A hónaljak masszírozása, gyantázása nem javasolt 1 hétig.

 

Mennyi ideig tart hónalji fokozott verejtékezés esetén végzett BOTOX kezelés hatása?

Egyénfüggő, minimum 3-4 hónapig, de általában 9-12 hónapig van hatása egy kezelésnek.

Image

Milyen mellékhatások alakulhatnak ki a BOTOX kezelés után?

Közvetlenül a kezelés után a szúrások helyén bőrpír és enyhe duzzanat alakulhat ki. Ritkán előfordulhat 1-2 napig tartó fejfájás, a közeli izmok gyengesége ekkor meg kell várni, amíg spontán visszatér az izomműködés. A szúrás miatt bevérzés megelőzésére vérhígítók szedését fel kell függeszteni a beavatkozás előtt.

 

A BOTOK kezelés biztonságos-e?

A több évtizedes alkalmazása alatt összegyűlt adatok szerint az éveken át folytatott kezelés biztonságos. Pontos adagolás esetén a botulinumtoxin káros hatás visszamaradása nélkül, teljesen lebomlik, helyreáll az izom-ideg, ideg-verejtékmirigy közötti ingerület átvitel, így az izomzat újra képes összehúzódni, a verejtékmirigy újra képes váladékot termelni. Mellékhatás a hónalji hyperhidrosis esetében irodalmi ritkaság.

 

Milyen gyakran ismételhető a BOTOX kezelés?

A hónalji hyperhidrosis esetében két BOTOX kezelés között legalább 3 hónapnak kell eltelnie, de általában 9-12 hónapig van hatása. Egyénfüggő, az ismételten megjelenő fokozott izzadás esetén megismételhető a kezelés. Minél többször történik BOTOX kezelés, annál tovább tart a hatása, az eredmény kiváltásához szükséges botulinumtoxin mennyisége is egyre kevesebb lesz.

 

Mikor nem lehet elvégezni hónalji fokozott verejtékezés esetén a BOTOX kezelést?

  • -allergia a botulinumtoxinra, vagy az injekció bármely egyéb összetevőjére (pl. humán szérum albumin)
  • -helyi bőrgyulladás
  • -neuromuscularis betegség: Myasthenia gravis, Eaton Lamber syndroma         
  • -terhesség, ill. szoptatás
  • -botolinumtoxin adása nem ajánlott 18 év alatt és 65 év felett
Image

Dr. Vas Krisztina

Bőrgyógyász szakorvos

2004-től 2010-ig a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán végeztem tanulmányaimat. 2010-ben summa cum laude minősítéssel diplomáztam. Tanulmányaim során világossá vált számomra, hogy a sürgősségi betegellátás elengedhetetlen az orvosi működéshez, ezért az egyetemi éveim alatt elvégeztem a mentőtiszti képzést. Végzésem után mentőtisztként és központi orvosi ügyeleten is dolgoztam. 2010-2012 között a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai klinika laboratóriumában végeztem pikkelysömör betegséggel kapcsolatos kutatómunkát
Részletek

2012-től a klinikán elkezdtem a bőrgyógyászati szakképzést. Kitűnő szakemberek által vezetett nagy betegforgalmú osztályokon és szakambulanciákon végzett munkám során jó alapokat szereztem. A szakmai fejlődésemhez hozzájárult a számos bőrgyógyászati konferencián és továbbképzésen való részvétel. Több alkalommal tartottam magam is előadást. 

2017-ben kiváló minősítéssel tettem le a bőrgyógyászati szakvizsgát. Fő érdeklődési területeim az allergológia, autoimmunológiai betegségek, haj-, fejbőr betegségek valamint az esztétikai beavatkozások. 2012-től lehetőségem nyílt a DoctorHairClinic magánklinikán,egy kiváló szakembertől elsajátítani a FUE technikával történő hajbeültetést. Ezzel a műtéti eljárással segíteni tudok azoknak az alopeciás betegeknek is, akiknek tartós hajvesztésének helyreállítására már nem áll rendelkezésre bőrgyógyászati kezelési mód.  

Munkám során olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy módom nyílt különféle orvosi lézerekkel történő esztétikai beavatkozások megtanulására. Műtét utáni lézeres hegkezelésből, alakformálásból és stria kezelésből a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai klinikán vizsgálatokat végeztem, eredményeink publikálásra is kerültek. Ezen vizsgálatokkal kapcsolatosan PhD tudományos fokozatom megszerzése folyamatban van.

Mindig is nagy érdeklődéssel és figyelemmel végeztem az orvos-esztétikai kezeléseket, mivel ezeket kicsit művészetnek is gondolom. Véleményem szerint csak akkor lehet jól végezni az esztétikai orvoslást, ha tisztában vagyunk a klasszikus bőrgyógyászattal, és ez fordítva is igaz. 2018-ban lehetőségem adódott, hogy az elsajátított bőrgyógyászati tudásomat kamatoztassam illetve a kozmetológiai ismereteimet bővítsem a DermaMedical Bőrgyógyászati és Orvos-Esztétikai Központban.

A bőrgyógyászat az egyik legdinamikusabban fejlődő orvostudomány, ezért nagyon fontosnak tartom a folyamatos tanulást és fejlődést, melyeket biztosítanak a belföldi és nemzetközi konferenciák illetve számos szaklap.

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet fordítunk az egészségünk védelmére valamint a harmonikus, ápolt megjelenésünkre. Munkám során igyekszem a legjobb tudásom szerint a leghatékonyabb kezeléseket nyújtani Pácienseimnek.

Rendelési idő

Előzetes bejelentkezés minden esetben szükséges!

Hétfő: zárva

Kedd: 9:00 - 17:00

Szerda:  9:00 - 17:00

Csütörtök: 12:00 – 18:00

Péntek: 9:00 – 16:00

Kérjen időpontot

Hívjon Minket

06 20 284 51 84

DermaMedical

Kérjen időpontot

Rólunk mondták

Image