A hajszálak és szőrszálak ciklusos növekedése genetikailag meghatározott, melyet környezeti, neuroendokrinológiai-, vascularis-, immunológai tényezők befolyásolnak.

A környezeti tényezőként leggyakrabban táplálkozásbeli változások, gyógyszerek mellékhatásai, gyulladásos folyamatok, fizikai behatások valamint pszichoszociális faktorok játszanak fontos szerepet a hajszálak/szőrszálak ciklusos növekedésében.

Diagnosztikus eljárások

 • Húzásteszt (light pull teszt): a diffúz hajhullás mértékének meghatározása
 • Trichogram: a diffúz hajhullás során a hajszálak ciklusának meghatározása
 • Mikroszkópos vizsgálat: A hajszálak gombás fertőzéseinek valamint a hajszálak szerkezeti rendellenességének diagnosztizálására szolgál.
 • TrichoScope: a hajas fejbőr és hajszálak felszíni vizsgálata nagy nagyítású videókamerával
 • Laborvizsgálatok: vérkép, vas, endokrinológiai, valamint immunológiai eltérések meghatározása
 • Biopszia:hegesedéssel járó alopeciak (hajvesztés) szövettani vizsgálata

 

Haj és szőrzet rendellenességek

 • mennyiségi eltérés: ritkulás (alopecia), sűrűsödés (hypertrichosis, hirsutismus)
 • elrendeződésbeli kóros eltérés: diffúz vagy körülírt
 • minőségi eltérés: vastagság, szín, struktúra megváltozása

 

Hajas fejbőr rendellenességei

 • folliculitisek (szőrtüszőgyulladás)
 • seborrhoea capitis (lemezesen hámló, viszkető fejbőr)

 

Kórképek, melyeket a diagnózis felállítását követően kezelünk:

I. hypertrichosis (fokozott szőrzetnövekedés), hirsutismus (férfias szőrzetnövekedés nőkön)


II. hegesedő alopeciák: végleges haj/szőrzetvesztéssel járó kórképek
 • elsődlegesen kialakuló hajvesztések: lichen planopilaris, folliculitis decalvans, perifolliculitis abscedens et suffoides, acne keloidalis nuchae, acne necrotica, pseudopelade Brocq, frontalis fibrotizáló alopecia
 • másodlagosan kialakuló hajvesztések: mély fejbőrt érintő fertőzések (gombás és  herpes vírus fertőzések), periporitis (verejtékmirigy gyulladás), folliculitis/furunculosis, traumás sérülések miatti hajvesztés (égés, fagyás, balesetek nyomai)

III. nem hegesedő alopeciak: átmeneti vagy végleges haj/szőrzetvesztéssel járó kórképek

 • androgén alopecia
 • késői (telogen effluvium) és azonnali (anagen effluvium) típusú hajvesztések
 • tractios alopecia (húzásos, pl.: hajpótlás, raszta tincsek ill. szoros hajgumizás miatti körülírt hajvesztés)
 • trichotillomania (pszichiátriai kórkép, mely során a beteg saját maga tépi ki a hajszálait)
 • felületes bakteriális-, gombás-, valamint vírusfertőzések

 

Kezelési módszereink

 • Androgén alopecia, tractios alopecia, pszichésen stabil korábban trichotillomaniaban szenvedő betegek tartós hajvesztése esetén: átmeneti eredmény elérhető: hormonális kezelések, valamint helyi keringésfokozó és hajmátrix-sejt aktivátor kezelések, tűs orvosi mezoterápia, PRP kezelés az egyetlen végleges eredményt biztosító helyreállító beavatkozás: hajtranszplantáció
 • Alopecia areata esetén:  speciális kontakt irritánsok és szenzibilizáló anyagok, immunszuppresszánsok és immunmodulánsok, orvosi tűs mezoterápia valamint a közvetlenül folliculusokra ható helyi kezelések
 • Specifikus folliculitisek esetén: helyi és szájon át szedhető gyulladáscsökkentők valamint a kórképnek megfelelő immunszuppresszív-, isotretinoin kezelések

 

(Felhasznált irodalom: Bőrgyógyászat és venerológia, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2013)

Image

Dr. Vas Krisztina

Bőrgyógyász szakorvos

2004-től 2010-ig a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán végeztem tanulmányaimat. 2010-ben summa cum laude minősítéssel diplomáztam. Tanulmányaim során világossá vált számomra, hogy a sürgősségi betegellátás elengedhetetlen az orvosi működéshez, ezért az egyetemi éveim alatt elvégeztem a mentőtiszti képzést. Végzésem után mentőtisztként és központi orvosi ügyeleten is dolgoztam. 2010-2012 között a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai klinika laboratóriumában végeztem pikkelysömör betegséggel kapcsolatos kutatómunkát
Részletek

2012-től a klinikán elkezdtem a bőrgyógyászati szakképzést. Kitűnő szakemberek által vezetett nagy betegforgalmú osztályokon és szakambulanciákon végzett munkám során jó alapokat szereztem. A szakmai fejlődésemhez hozzájárult a számos bőrgyógyászati konferencián és továbbképzésen való részvétel. Több alkalommal tartottam magam is előadást. 

2017-ben kiváló minősítéssel tettem le a bőrgyógyászati szakvizsgát. Fő érdeklődési területeim az allergológia, autoimmunológiai betegségek, haj-, fejbőr betegségek valamint az esztétikai beavatkozások. 2012-től lehetőségem nyílt a DoctorHairClinic magánklinikán,egy kiváló szakembertől elsajátítani a FUE technikával történő hajbeültetést. Ezzel a műtéti eljárással segíteni tudok azoknak az alopeciás betegeknek is, akiknek tartós hajvesztésének helyreállítására már nem áll rendelkezésre bőrgyógyászati kezelési mód.  

Munkám során olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy módom nyílt különféle orvosi lézerekkel történő esztétikai beavatkozások megtanulására. Műtét utáni lézeres hegkezelésből, alakformálásból és stria kezelésből a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai klinikán vizsgálatokat végeztem, eredményeink publikálásra is kerültek. Ezen vizsgálatokkal kapcsolatosan PhD tudományos fokozatom megszerzése folyamatban van.

Mindig is nagy érdeklődéssel és figyelemmel végeztem az orvos-esztétikai kezeléseket, mivel ezeket kicsit művészetnek is gondolom. Véleményem szerint csak akkor lehet jól végezni az esztétikai orvoslást, ha tisztában vagyunk a klasszikus bőrgyógyászattal, és ez fordítva is igaz. 2018-ban lehetőségem adódott, hogy az elsajátított bőrgyógyászati tudásomat kamatoztassam illetve a kozmetológiai ismereteimet bővítsem a DermaMedical Bőrgyógyászati és Orvos-Esztétikai Központban.

A bőrgyógyászat az egyik legdinamikusabban fejlődő orvostudomány, ezért nagyon fontosnak tartom a folyamatos tanulást és fejlődést, melyeket biztosítanak a belföldi és nemzetközi konferenciák illetve számos szaklap.

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet fordítunk az egészségünk védelmére valamint a harmonikus, ápolt megjelenésünkre. Munkám során igyekszem a legjobb tudásom szerint a leghatékonyabb kezeléseket nyújtani Pácienseimnek.

Rendelési idő

Előzetes bejelentkezés minden esetben szükséges!

Hétfő: zárva

Kedd: 9:00 - 17:00

Szerda:  9:00 - 17:00

Csütörtök: 12:00 – 18:00

Péntek: 9:00 – 16:00

Kérjen időpontot

Hívjon Minket

06 20 284 51 84

DermaMedical

Kérjen időpontot

Rólunk mondták

Image